Urfa'da Öğretmenler Gününde Yaşanan Olayda Flaş Gelişme

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı bulunan Konuklu İlkokulunda 24 Kasım Öğretmenler gününde 3 öğretmen darp edildi haberleri hafızlarda hala yer alıyor.

Konu ile ilgili olarak tutuklanan ve darp eden iddia edilen şahısların aileleri ile görüştüğümüzde olayın aslında öğretmenlere yapılan herhangi bir darp olayı olmadığını ifade ederek darp olayını yalanladılar.


Sosyal Medyada haberlere de konu olan 24 Kasım günü Öğretmenler Gününde 3 öğretmene darp edildiği için gözaltına alınan tutuklu Ali Şenateş’in ailesi ile yapmış olduğumuz görüşmede olayın aslında farklı boyutlarda olduğu ortaya çıktı. 
Konu ile ilgili mağdur olan aile ile yapmış olduğumuz görüşmede kendilerinin mağdur olduklarını ifade ederek öğretmenlere herhangi bir darp veya saldırı olayının olmadığını ifade ederek suçsuz olduklarını ifade ettiler. 


Şanlıurfa Haliliye ilçesi Konuklu İlkokulu 4. Sınıf öğrencisi olan 9 yaşındaki Muhammed Miraç Şenateş adlı öğrencinin 22 Kasım günü okulda engelli olan bir arkadaşını yangın merdiveninde yürürken ona yardım etmesi ve daha sonra koridorda bulunan S.A. adlı nöbetçi öğretmenin bu durumu görüp 9 yaşındaki Muhammed Miraç Şenateş adlı öğrenciyi ilk önce uyarıp daha sonra öğrenciyi havaya kaldırıp yere atması iddiası ile başladı. 


Koridorda bulunan S.A. adlı nöbetçi öğretmenin küçük Muhammed’i havaya kaldırıp yere fırlattığı ve bu öğrencinin korku ve panik ile o esnada altını ıslatarak sınıfa gitmesi ve daha sonra bu öğrencinin altı ıslak bir şekilde son derse kadar sınıfta bu şekilde kaldıktan sonra akşama eve gidip tüm olanları anlatınca depremzede olan aile zaten çocuklarının depremden dolayı çok korktuğunu ve durumdan dolayı 23 Kasım günü okula giderek bu durum için öğretmen ve idareciler ile görüşeceklerini ifade ederek olayların başladığını ifade ettiler. 
-İşte aile ile yapmış olduğumuz o röportajımız


Bildiği üzere 24 Kasım 2023 tarihinde Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı bulunan Konuklu Mahallesindeki Konuklu İlkokulunda istenmeyen bir olay yaşanmıştı. Her ne kadar da sosyal medyada haberlere de konu olarak öğretmenlere özellikle şiddet uygulandığı haberinden çıksa da aslında olayın o şekilde olmadığını, bugün aile bizleri arayarak olayın gerçek olarak nasıl olduğunu ve yine nasıl meydana geldiğini anlatmak istedi.
-Bizlerde sorumlu gazetecilik anlayışı olarak ailenin yanına giderek onları dinledik.
-Yanımızda olayın olduğu gün 9 yaşındaki Muhammed bulunuyor, o gün okula gidiyor. Aslında olay 24 Kasım değil de 22 Kasım’da meydana geliyor. 22 Kasım’da meydana gelen olayda Muhammed engelli bir arkadaşını orada bulunan okuldaki yangın merdiveninden üst kata çıkartarak yardım ederek yukarı sınıfına çıkartıyor. Burada koridorda nöbetçi olan öğretmen S.A. isimli öğretmen Muhammed’i görüyor burada kendisini ne aradığını söyleyerek Muhammed’i kaldırıp yere vuruyor ve Muhammed burada altını ıslatıyor. 
Bu altı ıslak bir şekilde sınıfına gidiyor. Sınıfta bu şekilde kalarak son derse kadar bu şekilde sınıfta kalıyor ve Muhammed altı ıslak bir şekilde akşam eve geliyor. Akşam bu durumu tabii ki ailesine anlatınca ailesi, annesi ve babası bu olayı nasıl meydana geldiğini bu olayı sormak için ertesi gün okula gidiyorlar. Okulda aslında hani ilk görüntülerde izlediğimiz şekilde değil de annesi, babası ve Muhammed okula gittikleri zaman müdürün odasında oturuyorlar. Hatta çay içiyorlar, su içiyorlar yani bu. Olayın nasıl meydana geldiğini kendilerini öğrenmek istiyorlar ve burada Müdür beyden kamera sistemleri varsa ve bu yapılan muamele ve yine yapılan şiddetin bizlerde burada izlemek istediğini, hani Muhammed’in bir suçu varsa kabul ediyoruz. Şayet öğretmeni de bir suçu varsa öğretmen olan S.A. isimli öğretmen eğer oğlunuzu kaldırıp yere vuruyorsa onun da suçu varsa onu da cezalandırmasını istiyoruz. 

 


Burada müdür bey ilk başta kamera kayıtlarının olmadığını, işte kameraların bozuk olduğunu ifade etse de dışarıda yapılan bir müdahale ile bu kamera görüntülerde bir türlü ulaşılamıyorlar. Tabii dediğimiz gibi annesi, babası ve amcası orada otururken müdür bey odasına otururken.


Bu esnada yine içeriye M.A. isimli müdür yardımcısı olduğu ifade edilen şahıs direkt gelerek burada siz bizleri sorguya mı almak istiyorsunuz, bizlerle kavga mı etmek istiyorsunuz diye çıkışıyor. Tabii ailede buradan kesinlikle ön yargılı davranmıyorlar. Oraya bir kavga için bir olay çıkartmak için gitmediklerini ifade ediyorlar ve burada aslında mağdur olan kendileri olduğunu ifade ederek bu olaydan dolayı aile olarak çok perişan olduklarını ifade ederek tutuklu olan babalarının bir an önce salıverilmesi gerektiğini ifade ettiler.

 


Mağdur Anne Emel Şenateş yine yapmış olduğu açıklamada “Özellikle hem darp raporunda Şunu da ifade edeyim, okulda bulunan 5 öğretmen ve müdürle birlikte ertesi gün yapmış olduğu basın açıklamasına bile bariz bir şekilde görüyor ki fotoğraflardan özellikle öğretmenlerin yüzünde burnunda herhangi bir darp veya bir çizik dahi yok. Ama öte yandan hem amcası hem babası çok feci şekilde darp raporu aldılar, aynı zamanda yüzlerinde de çizikler var, burunlarında kırıklar var. 


Buna rağmen maalesef aile burada mağdur oldukları ifade ederek maalesef burada suçlu duruma düştüklerini ve burada kamuoyunun bilmesi için çağrıda bulundular. 
Öncelikle ben Muhammed’e geçmiş olsun diyorum. O ilk olayı bir kısaca anlatır mısın bize?
Engelli arkadaşımı götürüyorduk. Evet, hoca geldi dedi. Geç sınıfına ben bu olayı anlattım, etmemi götürüyoruz dedim. Sonra hoca havaya kaldırdı yere attı. Ondan sonra altıma kaçırdım. Sonra birinci kata kadar müdür beyin odasına kadar sürükledi. Sonra da müdür yardımcısı bana yalancı da dedi.


Anne Emel Hanımda konu ile ilgili olarak yanımızda, Emel Hanım da o yaşandığı olan yaşandığı aslında olay dediğimiz gibi 24 Kasımda değil de Muhammed aslında Muhammed’in ilk öğretmeni tarafından kaldırıp geri vurduğu tarihi 22 Kasım. Daha sonra ailesiyle birlikte gittiği tarihi 23 Kasım aslında o da 24 Kasım’da olmuyor. Tamamen özellikle sosyal medya baskısıyla toplumun baskısıyla birlikte olayın sanki 24 Kasımda öğretmenlere darp edilmiş diye servis edilmesi ile birlikte İşkence yapılmış sanki öğretmenlere bir saldırı olmuş halinde verildi. Kesinlikle öyle bir durum yok.

Emel hanım bu konuda sizler neler söylemek istersiniz?


“Tabi ben bir veli olarak çocuğun altına ıslak bir şekilde eve geldiyse ben öğretmene sormak zorundayım. Hesap sormak değil, hani öğretmeni arıyorum cevap vermiyor dersteyim diye mesaj atıyor. Ben de dedim ki hocam yarın geleceğim haberiniz olsun. Hani sınıf öğretmeni değil bir şey değil, bana hani haber vermeniz gerekiyordu orada haberim yok, müdür yardımcısı beni aramış diye ben dedim, tamam hocam bilginiz olsun yarın geleceğim okula, tamam dedi bekliyorum dedi. 
Gelin müdür beyle görüşürüz. Dedi.
Tamam dedim, o zaman kusura bakmayın, rahatsız ettiğim için diyerek telefonu kapatıyor.
Aile aynı zamanda 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde Malatya’da bulundukları için aynı zamanda depremzede ve burada da depremzede olduğu için Şanlıurfa’ya geliyorlar. Akrabaların yakınların yanına geliyorlar. Burada da istenmeyen bir olay yaşanıyor. Tabii ki 24 Kasım öncesinde meydana gelen olay çok farklı lanse edilince olay patlak verince bu sefer annesi Emel hanımla görüşmek istiyoruz. 


Emel hanım bu konuda neler söylersiniz?


Çocuğum Okuldan eve geldiği zaman bana anlattıktan sonra ben öğretmene mesaj atıyorum. Bir gün sonra eşimle birlikte okula gidiyoruz.
Emniyette kesinlikle gerek yok dediğimiz zaman bile öğretmen dedi. Siz ben misafirimiz müdür beyde evet hani misafirimsiniz olmaz öyle bir şey. Çay falan ikram edildi yarım saat 45 dakika falan ondan sonra müdür yardımcısı geldi, bir sefer geldi gitti, elektrikler kesildi. Ondan sonra ikinci sefer geldiğinde direk içeri girdik. Siz buraya sorgu sormaya geldiniz dedi.
Devlet dairesinde çalışıyorum. Hani şey bekçiyim dedi. O sırada hani konuşmaya da devam ederken 2 tane dudağına yumruk, yedi dudağı patladı. Hani haliyle eşimde müdür bey, müdür yarışına sağlamak için oldu. Ondan sonra biri an bir 15 20 dakika falan var ve de yaşandı ama darbe edilen taraf biziz. Evet, polisi arayan tarafta biziz evet polisi de biz aradık.
Hastanede rapor alanda biziz, dördümüz gözaltına alındık.
Yani karşı tarafında gözaltına alınmasını isterim.
Evet Dostlar, dediğimiz gibi aslında olayın gerçek olarak o şekilde meydana geldiğini ne kadar da ifade etmişlerseniz, olayın bir önü var, bir arkası var. Tabii ki bizler de bugün ailenin yanına geldik. Aileden de dinledik. Özellikle Muhammed’den küçük Muhammed’den dinledik. 22 Kasımda meydana gelen isteniyor bir olay yaşanıyor. Daha sonra ailesi okula gidiyor.


Tekrardan bu olayın nasıl meydana geldiğini sormak istiyor. Gayri ihtiyari olarak tabii ki bir veli olarak bir baba olarak bir anne olarak okula gidiyorlar. Müdürle görüşüyorlar, müdür beyle görüşüyorlar. Orada da tabi içeri hışımla giren başka bir müdür yardımcısı olan bir şahısla o şahsın da özellikle fevri olarak davrandığından dolayı burada istenmeyen bir olay meydana geliyor. Şimdi de özellikle bu konuyu takip eden ilk başından beri takip eden ailenin avukatı olan Murat Bey de şunları ifade etti.
Öncelikle teşekkür ederiz size buraya kadar geldiğiniz için şimdi ortada bir sosyal medya mağduru bir aile var ya biz bununla ilgili özellikle ailenin kendini duyurabilmesi anlatabilmesi için sizleri davet ettik. Sizlerle ayağınıza sağlık buraya kadar geldiniz. 
Şimdi Emel Hanım zaten olayın detayını anlattı. Olayın ne şekilde gerçekleştirdiğini? Küçük Muhammed neler yaşadığını şu an nasıl bir psikolojide olduğunu zaten görüyorsunuz an.


Biz hukuki boyutuna boyutuyla ilgileniyoruz. Şimdi hukuki boyutuna gelecek olursak bir olay yaşanıyor ve müvekkillerimiz 4 kişi emniyete getiriliyor. Karşı taraf henüz emniyete getirilmeden savcı beyle emniyet mensupları görüştüğü zaman savcı bey diyor ki, ikmalen, Şu ifadeleri aldıktan sonra serbest bırakılmasıdır.
Biz de tamam diyoruz, ifade vermeye başlıyoruz henüz karşı taraf da emniyete bile getirilmemiş ifadeye başlıyoruz. Bu sırada öğretmenlerin sendikası twitter'da 5 saniyelik bir video paylaşıyor. Bu 5 saniyelik videoya baktığımız zaman hiç kimse hiç kimseyi darp ediyor. Evet, sadece bir arbede var, bir araya girmiş ayırmaya çalışıyor ve olay bundan ibaret.


Bu twitter'da yayınlandıktan sonra Şanlıurfa Cumhuriyet savcılığı tarafından emniyete tekrar telefon geldi ve şahısların tekrardan gözaltına almasına karar verildi. Ve daha sonra savcılık 4 kişinin gözaltına almasına karar verdi. Şimdi biz bakıyoruz, diğer taraf ortada yok. Henüz ifadesi almamış emel hanım, 2 tane küçük çocuğu var, 2 tane de evde kızı var ve depremzede bir aile Emel hanımı da gözaltına aldılar. Savcı beye, 2 tane küçük çocuk var. Bırakacak yerleri dahi yok, savcı bey yok diyor ki, gözaltı diyor, tamam dedik, gözaltında kaldılar. 


Küçük Muhammed’i çocuk şubeye ifadeye götürdük. Mehmet Bey ifadeyi götürdüğümüz zaman elimi tutarak tuta tuta geldi, ifade verirken tekrar depreme yakalandık. 2 gün önce meydana gelen depremden küçük Muhammed’in annesi babası yok zaten depremzede korku ve panik hâkim


Çocuk ne yapacağını şaşırdı. Çocuk kucağımızı alıp tekrar emniyetten dışarıya çıkardık. Yani böyle bir travma yaşıyor. Bu aile bir gün sonrasına geliyoruz. Savcılık 4 kişiyi de direkt tutuklamaya sevk ediyor.


Şimdi tutuklamaya baktığımız zaman Türk Ceza kalmış 86/2 ikinci maddesi yani basit yaralamaya baktığımız zaman kanundaki maddeye diyor ki, kişinin kasten yaralama fiili kişinin üzerindeki etkisi basit tıbbi müdahale ile giderilebilir ölçüde ise.
Mağdurun şikâyeti üzerine 4 aydan bir yıla kadar hapis cezası evet veya adli para cezasına çarpılıyorlar Şimdi bakıyoruz, tutuklamaya sevk maddesinin üst sınırı bir yıl veya adli para cezası bile olabilir. Yani bundan şu ana kadar hiç kimsenin tutuklandığını ben avukat olarak görmemiştim. 

 


Bu bir ilktir. Muhtemelen yine tehdit suçundan tutuklanmazlık sevk edilmiş. Tehdit suçuna baktığımız zaman asıl tehdit edilenler müvekkillilerim asıl dayak yiyenler, müvekkillerim. Çocukları bir gün önce dayak yiyenler müvekkillerim ama şu an durum ortada.
Küçük Muhammed'in babası Ali Şenateş tutuklandı ve yine belirtiyoruz. Türk Ceza kalmış 86, ikinci maddesi ve tehdit suçundan tutuklandı. Yani biz inşallah yarın savcımız belli olduktan sonra dosyanın asıl savcısıyla da görüşüp taleplerimizi ve itirazlarımızı yapacağız umarız.
Savcımızla ilgilenir ve adaletin yerine bulması için o da bize yardımcı olur diye düşünüyoruz. Dedi. 

Yarın aynı zamanda okullar açılıyor. Yine ders başı yapılıyor. Pazartesi günü küçük Muhammed bu kadar yaşanan olaydan sonra tekrar okula gitmek istiyor musun?
Gitmek okula gitmek.
İstemiyorum. Neden?
 Aslında çok canımı sıktı, çok üzülüyorum.
İstemiyorum okula gitmek.
Evet dediğim gibi yarın okullar açılıyor ama Muhammed okula gitmek istiyorum. Diyor. 

Konu ile ilgili olarak ta Konuklu İlkokuluna gittiğimiz zaman okula, Konuklu İlkokulu Müdürü R.E ve Okul Müdür yardımcısı M.A. ile yapmış olduğumuz görüşmede olayın istenmeyen bir olay olduğunu ve aslında olmaması gerektiğini ifade ederek ailenin de 3 arabayla geldiklerini ve tamamen bizleri darp etmek amacıyla geldiklerini ifade ederek Müdür odasında darp edildiklerini ifade ederek bu durumdan dolayı da aileden şikâyetçi olduklarını söylediler.