"Masal Dede", Şanlıurfa'da yaklaşık 1000 kişiyi masal ile buluşturdu
Şanlıurfa'da Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Tarihin Sıfır Noktasında Masaldan Bilime Projesi" kapsamında "Masal Dede" olarak bilinen yazar Yücel Feyzioğlu, yaklaşık 1000 kişiyi masal ile buluşturdu.
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliğiyle öğretmenlerin motivasyonunu artırmak, kültürel mirası tanıtmak ve öğrencilerin bilim, teknoloji ile yaratıcılığa olan ilgisini teşvik etmek amacıyla Şanlıurfa İl Milli Eğitim Konferans Salonunda yapılan ""Tarihin Sıfır Noktasında Masaldan Bilime Projesi"" hayata geçirildi.
Pek çok ülkeyi gezerek derlediği 648 masalın yer aldığı 51 kitabı yayımlanan ve "Masal Dede" olarak bilinen 79 yaşındaki yazar Yücel Feyzioğlu, proje kapsamında öğretmen ve velileri masal ile buluşturdu.
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun da katıldığı programda, öğretmenlere masal anlatımı, velilere masalların anlattıkları ile ilgili eğitim ve seminer veren Feyzioğlu, 1000 kişiye masal anlattı.
Proje çerçevesinde öğretmen, veli ve öğrencilere içinde Harranlı Ziryap ile Niran, Masallarla 1001 Buluş, Masallar Bize Ne Anlatır? Öğretmenler ve Aileler için Masalların 40 İşlevi gibi masallarının da yer aldığı 1000 masal kitabı hediye edildi.
Kültürel mirasın önemi ve masalların sadece bir anlatım aracı olmadığı, çocukların bilimsel düşünceye, teknolojiye ve yaratıcılığa ilgisini artırmada güçlü bir araç olduğunun anlaşılmasının hedeflendiği projede, yaklaşık 1000 kişiye ulaşıldı.
"Masallarda gelenek, terbiye, edep gibi her şey işlenmiş"
Yazar Feyzioğlu, masallar ile büyüdüğünü, çocukluğunun zengin bir masal, destan ve efsane kültürüyle geçtiğini söyledi.
Yaklaşık yarım asırdır masalların izini sürdüğünü ve onları kitaplarında derlediğini belirten Yazar Feyzioğlu, şunları kaydetti:
"1975'te masal derlemeye başladım. Balkanlar, Anadolu, Mezopotamya masallarını derledim, daha sonra Sovyetler Birliği'ne açıldım. Oradaki Türk topluluklarına, devletlerine gittim. Toplam 3 bin masal derledim. Bunları okudum ve içerisinde en etkili olanları seçtim. Unutulmaması gereken masallardan 648'ini 51 kitapta topladık. Masallarda gelenek, terbiye, edep gibi her şey işlenmiş çünkü 1900'lü yılların başlarına kadar tüm dünyada okullaşma oranı yok, o yıllarda başlıyor. Binlerce yıl insanlar çocuklarını masal ile eğitmiş. Masal her şeye cevap veriyor. Terbiye, edep ve bilime yönlendirmesi gibi."
Masallar ile büyüyen çocukların gelişiminin daha iyi olduğunu, masalların herkese yayılması gerektiğini ifade eden Feyzioğlu, masalların anne, baba ve çocuk arasında bir hatıra ve anı oluşturduğunu dile getirdi.
"Masallar beyinsel olarak çocukları geliştiriyor. Masal okunmamış veya masal okumamış çocuklar büyüyor ama olgun insana dönüşemiyor, bilim yaratamıyor, mesleğinde başarılı olamıyor." diyen Feyzioğlu, Şanlıurfa'da öğretmenlere masalların psikolojik etkilerini, öğrencilere masalları, velilere ise masalsız çocuk olmayacağını anlattığını belirtti.
24 Mayıs 2025 tarihine kadar Şanlıurfa’da bulunacak olan Yazar Yücel Feyzioğlu, Urfa ve ilçelerinde çeşitli çalışma ve etkinliklerde bulunacak.